“Wij gaan al 20 jaar op dezelfde plek skiën. Ooit was ik een keer vergeten mattentaarten mee te brengen. “Johan, meine Kuchen! Wo sind meine Kuchen!?” – en dat een hele week lang. – M-boek

Het recept is gebaseerd op dat van de bakkerij waar Johan destijds werkte. Van dag één vond Johan dat wel een goede mattentaart maar hij vond ze te zoet. Maar ja, je kan niet naar je baas gaan en zeggen: “Man, dat trekt hier op niets, die suiker moet naar beneden”. Maar uiteindelijk begin je op jezelf en heb je de teugels in handen. Dan heeft Johan de hoeveelheid suiker verminderd en ook het aantal eieren vermeerderd, zodat je niet met een heel bord vol brokkelingen zit en de massa smeuïger wordt. En onmiddellijk wist Johan: “Dit is nu mijn mattentaart.

En het moet gezegd worden: onze bladerdeeg. Er is enorm veel werk aan onze bladerdeeg. Ze kopen hem niet in en hebben een speciale manier om hem te maken – maar die ga ik u niet verklappen. De recepten hangen gewoon op in de bakkerij. Maar het recept van de bladerdeeg niet.

Dat is zo’n beetje ons geheim van de mattentaart. – M-boek

Een voorstel van mij: Laat ons de mattentaarten nog meer beschermen door regels toe te voegen, zodat hier morgen geen industrieel toekomt op grondgebied Geraardsbergen, mattentaarten maakt, die volpompt met lucht, maar ze wel als Geraardsbergse mattentaarten  verkoopt.

Er zou ergens een manier moeten bestaan om de kwaliteit en het ambachtelijk productieproces van de mattentaarten te kunnen controleren.

En zo werd de mattentaart sinds 2017 beschouwd als een streekproduct van Geraardsbergen. – M-boek

Erkenning Europees label

De Geraardsbergse mattentaart heeft op 15 februari 2007 als eerste Vlaamse streekproduct het label “beschermde geografische aanduiding” gekregen van de Europese Commissie. Het geografisch gebied omvat de fusiegemeenten Geraardsbergen en Lierde.

UA-109520903-1